EN LILLE UPDATE

ER DET OK AT VÆRE FED?

skaermbillede-2017-08-04-kl-14-38-06

Jeg har LÆNGE gerne ville skrive dette indlæg, men ikke helt vidst, hvordan jeg skulle formulere mig ordentligt, og få forklaret mig ordentligt.

Der er meget fokus på kropsidealer, og det vil der altid være. For nogle uger siden sad jeg og så en dokumentar på DR, der hed “Det er fedt at være tyk”, hvor en dansk komiker, Sofie Hagen, fortalte om, hvordan hun elsker sin krop for, hvordan den er.

Med fare for, at jeg kan komme til, at lyde som en kæmpe bitch nu, når jeg siger min mening til sådan et program, om et emne, der er SÅ ømt for mange, så har jeg alligevel brug for, at komme ud med det her budskab, og evt høre andres mening!!!
Derudover er det vigtigt for mig at slå fast, at jeg ikke synes at tykke mennesker nødvendigvis er grimme – det har INTET med det at gøre. Det har noget at gøre med, hvorvidt det er sundt eller ej – det er ikke godt for helbredet, og det er dét jeg lægger vægt på her.
Da jeg sad og så det her program med min kæreste blev jeg virkelig vred. Misforstå mig ikke, det er godt, at hun er glad for sin krop, som den er, men det betyder ikke, at hun skal sende et signal om, at det er sundt at være tyk.
Det er svært for mig at formulere, hvad det er jeg tænker, men det jeg bare tænker her er: Hvorfor i alverden laver man et TV-program, hvor budskabet er, at det er OK at være tyk?
Det er IKKE sundt, at være så stor, uanset hvor glad hun er for sin krop.
Det var det samme, da der var “Danmarks næste topmodel” for piger med curves. Dog var nogle af pigerne helt normale og havde en sund krop, men de fleste var TYKKE, og jeg synes det er et forkert budskab at sende, at det er fint at være overvægtig.
Hvis man kan lide sin krop sådan, fair, men det er jo IKKE SUNDT. Jeg synes det er forkert, at sende et signal om at det fint. Det er lige så forkert, som det er, når topmodellerne skal veje 15 kg (overdrivelse fremmer forståelse).
Det skal ikke blive til en “dille” at være tyk, som at det er populært at have modeltynde kroppe. Arbejd hellere for en sund og stærk krop. Fyld din krop med det din krop har det godt med. Ingenting er forbudt, men spis med måde. Dyrk motion og ha’ det sjovt med det, og så skal det hele nok gå!
Jeg vil helt vildt gerne høre andres meninger til det her “problem”, og om jeg er den eneste der synes, at det her er et lige så stort problem, som det er at “man skal veje 45 kg :)))”.

9 kommentarer

 • Jeg forstår godt nogle af dine pointer omkring programmet og emnet, men jeg kan godt blive en smule ked af det over, at du ikke mener, at man kan være sund, selvom man er overvægtig eller har ekstra på siderne? For det kan man godt. Som der er blevet nævnt i de andre kommentarer, så kan sundhed defineres på flere forskellige måder. Jeg mener selv, at man er sund hvis man passer på sig selv, nyder livet og har det godt med hvem man er og ser ud. Jeg mener bestemt, at jeg har et sundt liv. Jeg har ekstra godter på siderne og har det pisse godt med det. Samtidig nyder jeg mit liv og føler, at jeg er sund. Så kan det godt være, at jeg ikke får lettet min røv så ofte lige pt., og der ryger chokolade ind engang i mellem, men jeg sørger også for motion og for at spise sundt. Udover det, så handler det jo om, at vi skal ændre kropsidealet. For der burde ikke være noget der hed det. Det er et problem, at mange mennesker idag, tror at de skal leve op til noget bestemt, men de glemmer hvem de er og hvordan de er skabt. Jeg håber inderligt ikke, at du dømmer tykke til at være usunde med det samme. Alle har deres måde og leve på, og nogen gange snyder synet! Vi skal jo se forskellige ud 🙂
  Iøvrigt, så er alt dette ikke ment som en hate til dig, det må du endelig ikke tro, men der er mange meninger om sådan et emne. Alt det bedste til dig Sofie!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Hej Sofie.
  Skide god blog og alt det der …
  Jeg er en af dem, der har været ramt af svær anoreksi med indlæggelse osv. Jeg mener ærlig talt, at der er forkert hvad du skriver. En af de vigtigste grunde til at jeg var i stand til at blive sund og få det bedre var, at folk (som Sofie Hagen) turde stå ved at være glad for sin krop uanset hvilket ideal den skulle leve op til. Når du hævder, at det ikke er sundt at være overvægtig, mangler jeg en definition på “sundhed”. Sundhed handler ikke kun om fedtprocenter og BMI-tal. Sundhed handler ligeledes om lykke og velvære. Jeg mener oprigtigt at tv-programmer, debatter,ø samt alle andre former for sociale medier gør det helt rigtige ved at bryde tabuet om overvægt og fuldstændigt forskruede kropsidealer. Det du skriver er, for mig, et skridt tilbage til en verden hvor sundhed kun kan defineres ved kost og motion. Det sundeste liv for et menneske må være at lære at hvile i sig selv og dermed skabe selvværd og oprigtig lykke for den man er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie Langer

   Hej Kristine.

   Det er jeg rigtig ked af at høre. Jeg har intet imod Sofie Hagen, og jeg synes at selve budskabet om, at man skal være glad for sin krop er superGODT! Men så snart man får det til at lyde som om, at det er helt fint at være fed, på den måde hun er, så synes jeg det sender et forkert signal. Det er ikke fordi jeg mener at det hele handler om, at proppe sig med broccoli og kylling dagen lang, men om at være i balance!
   Jeg mener bestemt heller ikke, at alt skal gå op i BMI-tal osv. Faktisk er jeg ikke særlig meget for BMI, fordi det kan være så misvisende. Selvfølgelig skal tabuet om overvægt og forskruede kropsidealer brydes, men der må være andre måder at gøre det på, end at vise, at det er helt ok, at være fed. Dette indlæg er ikke for at træde på nogen overhovedet, det er min mening til, hvordan problemet italesættes.
   Tak for din kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte

  Man kan være overvægtig på mange forskellige måder især hvis man kigger på det ift. BMI. I det tilfælde vil mange, der styrketræner være overvægtige. Desuden en meget inaktiv person, der er tynd, vil jeg påstå er mere usund end en overvægtig person, der bevæger sig og dyrker den anbefalede mængde motion. Og ja man kan sagtens være overvægtig og så dyrke en masse motion. Hvilket jo ifølge dig gør at man er “sund”! Oftest handler det jo om hvad man putter ind i munden.
  Nej, den nye dille skal ikke være at være tyk, den nye dille bør være at være glad for sin krop om man så er tyk eller tynd!!! Og så skal man selvfølgelig passe på sin krop, hvis man gerne vil leve godt og længe. Så jo, det kan virkelig være okay at være overvægtig, det er et personligt valg. Og med sådan nogle programmer sender man et budskab om at ALLE kan elske sin krop og det synes jeg er vigtigst!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie Langer

   Hej Lotte!

   Jeg er fuldstændig enig med dig, og nu tænkte jeg egentlig mest også mennesker, der rent faktisk er overvægtige, fordi de spiser for meget. Jeg har selv dyrket utrolig meget sport/styrketrænet, og min BMI er højere end den “normalt” ville være, fordi jeg har store muskler.
   Er udmærket klar over, at budskabet også er, at alle skal elske sin krop, og det synes jeg også er supergodt – MEN som titlen siger “Det er fedt at være tyk”, så sender det et forkert signal. Og hvis du har set programmet, så handler det også MEGET om at det er fint at være tyk. Det er også fint, hvis man vil det, men det er et dumt budskab at sende, fordi det IKKE er godt for helbredet. Tak for din kommentar, jeg synes det er rart at høre det fra andre synspunkter også.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

   Måske du skulle definere sundhed. Og så skal du huske på at dem i programmet er ikke overvægtige, men i kategorien for fedme, og det kan vi godt snakke om ikke er sundt. Det er rimelig vigtigt at skille dem ad når du snakker om at man ikke kan være overvægtig og sund!! Og hvis jeg absolut skulle vælge så tror jeg hellere jeg vil være overvægtig og så være aktiv, end tynd og inaktiv. Jeg synes desuden lige du skylder dig selv at læse nogle af de mange artikler om at let overvægtige lever længere, fx: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art5621655/Let-overvægtige-lever-længst

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie Langer

   Jeg er helt enig, deler skam samme holdning som dig. Jeg kan godt se, at det kan forståes anerledes i mit indlæg, men troede jeg nu godt man kunne forstå, at jeg ikke mente, at folk der er sunde, men har et par ekstra kg på hofterne :-). Hvis man kigger på BMI-tal kan man sagtens være overvægtig, men stadig sund. Med det her indlæg mener jeg dem der er fede, som dem i programmet, og det er derfor at det irriterer mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg er fuldstændig enig med dig! 🙂
  Jeg blev også en smule frustreret, da jeg så programmet – netop, fordi det bliver fremstillet som det at være overvægtig er okay og ikke usundt, hvilket alt forskning kan modbevise.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EN LILLE UPDATE